čtvrtek 1. prosince 2016

Přečteno #1: Listopad 2016

Listopad se nám přehoupl do prosince a máme tady historicky 1. přečteno majdina světa! Tenhle typ článků je podle mě naprostá klasika, takže ani na mém blogu nesmí chybět. Teď už k samotnému článku!

Jestli dobře počítám, přečetla jsem za tento měsíc 5 knížek, což hodnotím jako lehce nadprůměrné. Celkem jsem tak přečetla, i s momentálně rozečtenou knížkou, 1716 stránek. (Fíha, nikdy mě nenapadlo to spočítat, ale líbí se mi to! 😂)

Nejdříve jsem hned na začátku měsíce přerušila svůj čtecí maraton Harryho Pottera a pustila se do povinné četby - Povídek od Edgara Allana Poa. Tato četba mě velmi mile překvapila a pokud nevíte, co si napsat k maturitě, tohoto se rozhodně nebojte. Hororové povídky vměstnány do starých domů, oceánu, na pusté ostrovy... Většinou celkem napínavé a čtivé příběhy, které dokázaly vtáhnout do děje. Více si můžete přečíst v mé recenzi.
Pak jsem se s radostí vrátila k Harrymu, konkrétně k sedmému dílu - Harry Potter a relikvie smrti. Tuto knihu samozřejmě není třeba nijak představovat, ale tak ve zkratce... Harry do sedmého ročníku v Bradavicích vůbec nenastoupí, místo toho odjede hledat viteály a na závěr svede velkolepou bitvu o Bradavice. Harry je pro mě taková srdcovka, takže dočítání tohohle dílu pro mě bylo trošku smutné, protože mě čekalo už jen Prokleté dítě a pak. Konec...
Moje "tour de Harry" dosáhla svého vrcholu a já, v den, kdy jsem dočetla sedmičku, zvládla hned i osmičku - Harry Potter a prokleté dítě. Ta se odehrává o 20 let později a máme možnost sledovat děti slavných rodičů, kteří se rozhodnou změnit minulost, to ale musí ovlivnit i přítomnost - jak? Moje recenze.
Potom jsem měla pár dní takové to období "Na to-read listu mám knížek do halleluja, ale nemám co číst...", nakonec to vyhrála povinnost a pustila jsem se do další knížky z povinné četby - Kytice. Přiznám se, že jsem se hodně bála, že se mi bude číst špatně. I proto jsem se do ní pustila s velkým předstihem. O to více jsem byla překvapená, že jsem zvládla polovinu (včetně poznámek) za víkend. Nakonec jsem ji dočetla ke konci týdne a musím říct, že pro mě byla ještě větší překvapení než Poe! 13 balad zaměřených převážně na porušení mateřské povinnosti, ale i na mileneckou lásku nebo lásku k národu nabízely určitou dávku napětí i zamyšlení. Recenzi si budete moci přečíst v nejbližších dnech.
No a nakonec na mě čekalo velmi milé překvapení v podobě knížky Harry Potter - filmová kouzla. Ta byla naprosto úžasná, skvělá, nejlepší! Různé zážitky z natáčení, detaily při tvoření rekvizit, všechno, co by měl správný potterhead vědět na jednom místě. Recenzi, ve které nešetřím chválou najdete zde.
No a na závěr jsem rozečetla knížku Divergence, u které jsem zkusila nový typ článku - Rozečteno. Se svým názorem popsaným v článku pořád souhlasím a jsem taky ráda, že jsem ji nečetla v době její největší slávy, protože se bojím, že v té době bych tak kladný postoj neměla. Momentálně jsem za půlkou, takže recenze by se zde mohla objevit během příštího týdne.

A co vy a váš listopad? 🙂

2 komentáře:

  1. Prečítala si toho dosť, gratulujem :-) Divergencia sa mi páčila, druhý a tretí diel už menej. E.A. Poe je výborný autor, som rada, že si sa rozhodla od neho si niečo prečítať :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) na Divergenci jsem zvědavá, slyšela jsem, že se většině líbil jen 1. díl... A jak jsem psala, Poe sice nebyl dobrovolný, ale o to více překvapil :)

      Vymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)