čtvrtek 8. prosince 2016

Recenze: Vánoční zázrak




Autor: Jay Asher

Žánr: dívčí romány

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 243




Obsah:
Sierra bydlí s rodiči v Oregonu, kde jim patří rozlehlé lesy plné jehličnatých stromů. Každý rok od Dne Díkůvzdání do Božího Hodu tráví v Kalifornii v přívěsu na parkovišti.
Mají tady malý stánek s vánočními stromky. Na jednu stranu Sieře tento život vadí, vždy se musí na měsíc rozloučit se svými kamarádkami v Oregonu, Rachel a Elizabeth, ale na druhou stranu je to jediný měsíc v roce, kdy se může vidět s Heather, která žije v Kalifornii. 
Teď ale reálně hrozí, že je v Kalifornii naposledy, stánek už totiž nevynáší tolik a nepokryje všechny náklady. Je to ale rodinná tradice, založil ji Sieřin děda, její rodiče se na tomto parkovišti seznámili… 
A co když se k tomu připlete ještě i nádherný kluk s dolíčkem ve tváři? Je to první kluk, o kterém je Sierra ochotná uvažovat (i když si to nechce přiznat). Tenhle kluk, Caleb má ale v minulosti jeden hluboký šrám, říká se o něm, že chtěl svou sestru pobodat! ß Tady končí část, která je i v Rozečteno.  
Sierra si nechá tento příběh vysvětlit a rozhodne se odpustit. Jak sama říká, ona ani její rodiče ho tehdy neznali, takže by nebylo fér ho za to soudit. A jak už to tak bývá, zamilují se do sebe a trable jsou na světě.
Je těžké se s ním každý den vídat a vědět, že za pár dní ho tam nechá a sama už se nejspíš nikdy nevrátí. Ještě navíc když spolu často rozvážejí stromky do rodin, které si ho nemůžou dovolit. Jsou to naprosto dojemné okamžiky ještě podtrženy tím, že to Caleb všechno dělá ze své vůle a za své peníze.
Celý příběh je navíc proložený, občas vtipnými, starostmi mezi Heather a jejím přítelem Devonem. Vzkaz pro ty, co knížku čtou nebo budou číst: Dejte mu šanci! ;)
A nebyla by to správná knížka, kdyby tady nebyl i někdo, kdo chce hlavním postavám škodit. Tady se o to skvěle stará pomocník u stromků, Andrew, který se nebojí ani pomluvit Caleba před Sieřinými rodiči. A to samozřejmě jen ze žárlivosti, protože ho Sierra rok před tím odmítla. Pak je tady taky rodina Calebova dřívějšího kamaráda Jeremiaha, který se s ním musel přestat bavit, protože byl u onoho nešťastného incidentu. Sám Jeremiah to časem pochopil, jeho rodina ale ne.

Můj názor:
Příjemný vánoční příběh plný správné vánoční naivity a zasazený do nádherného prostředí.
Život Sierry mě zaujal, přece jenom není to úplně obvyklé a stejně tak se mi líbil Calebův nápad, jako bych sama cítila jejich radost. Andrew pro mě byl už od začátku slizoun a to se bohužel nezměnilo… Naopak z roztomilého paka Devona se vyklubal úžasný člověk.
Co mi v knížce celkem vadilo byly chyby. Nechci být nějaký rýpal nebo tak, vím, že to musí být těžké a sama taky nejsem bezchybná, ale tady jich bylo opravdu dost, což by přece jen v knížce asi nemělo.
Co se týče grafické stránky tak ta je naprosto úžasná a skvěle se k vánocům hodí.
Celkově knížku rozhodně doporučuji, na navození vánoční atmosféry je to rozhodně dobrá volba. A ještě drobný detail, i když vím, že je to náhoda, tak v knížce je 24 kapitol.


Hodnocení: 8,5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)