úterý 8. listopadu 2016

Povinná četba: Eleanora - Edgar Allan Poe

SPOILERY SE TO JEN HEMŽÍ!!!



ELEANORA (ich-forma; jméno hlavního hrdiny neuvedeno)


Muž je šílený a přiznává to. Jeho život se dal rozdělit do dvou částí: zdravý rozum a stav pochyb a tísně. Spolu se svou sestřenicí a láskou svého srdce v jedné osobě, Eleanorou, a její matkou (jeho matka - sestra jeho tety zemřela už dávno) žil v Údolí duhových trav. To bylo celé obklopeno horami a nevedla tam žádná cesta, takže se tam nikdo jiný nikdy nedostal. V Údolí tekl taky potůček, kterému říkali Řeka mlčení, protože v jeho plynutí jako by vše utichlo.

15 let se spolu s Eleanorou toulali, než do nich vstoupila láska. Muži bylo tehdy 20 a Elen 15. Eleanor byla bohužel poznamenána Spárem smrti a jediný důvod, proč se bála navždy odejít byl, že si myslela, že až ji pochová odejde z Údolí a zamiluje se do jiné. On přísahal, že tomu tak nebude, tím se jí ohromně ulevilo. Pár dní nato umírala, ještě mu ale stihla slíbit, že za jeho přísahu nad ním bude bdít její duše a jestli jí to bude povoleno, bude se k němu v noci ve viditelné podobě vracet. Jestli jí to dovoleno nebude, bude mu aspoň často dávat znamení v podobě večerního vánku. A potom umřela. Tím končí první epocha jeho života a sám přiznává, že dál už se nedá úplně spoléhat na pravdivost, jelikož mu nějaký stín zahaluje mysl.

Jak léta plynula, Údolí se změnilo k nepoznání. Kdysi bylo plné života, sytě zelený trávník, zářivé květinky, plameňák, spousta různobarevných ptáčků... To vše bylo teď pryč. Všude se objevily temné oči macešek, které věčně skrápěla rosa, rybky odplavaly, všechno postupně utichalo, tráva bledla a plameňák odletěl. Eleanora na svůj slib nezapomněla a často ho ovívala jemnými vánky, jednou se dokonce probudil ze spaní kvůli nehmotnému polibku na rty.

Stesk ho ale mučil natolik, že se nakonec rozhodl údolí opustit. Ocitl se ve městě, které dokonale zahladilo stesk, i tak ale zůstal Elen věrný a ve vzpomínkách se k ní vracel. Ta mu to oplácela příjemným povíváním. Pak přijela na královský dvůr nádherná Ermengarda, do které se okamžitě zamiloval se. Oženil se s ní, kletba ho nezastrašila a jednou k němu dokonce dolehly hlasy, aby klidně spal, že duch lásky všechno řídí, a že je zproštěn všech slibů k Eleanoře. Proč, to se dozví až v nebi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)