neděle 10. března 2019

Náš velký útěk - Andrea Hejlskov (RC)


Ahoj! Dneska tady pro vás mám další recenzi, tentokrát je to na knížku o rodině, která se rozhodla úplně opustit civilizaci a spolu se čtyřmi dětmi odešla žít do lesa. Bude to taková idylka, jak si všichni vysnili?
Knížka Náš velký útěk je autobiografií dánské psycholožky Andrey Hejlskov a její rodiny. Vyšla pod hlavičkou nakladatelství Portál v roce 2018.
Na 296 stránkách tady sledujeme strasti i radosti této šestičlenné rodiny. Sledujeme postupně se vyvíjející i rozpadající vztahy v rodině i v širším okolí. Asi jen málokdo z nás si umí představit, co to je, když jste s někým celý rok prakticky 24 hodin denně. Nechodíte do práce, do školy, ale prostě jste.

Co se mi na téhle knížce vážně hodně líbilo, je její upřímnost. Byť mám sama do jisté míry ráda takové ty lifestyle účty, kde nám jejich majitelé každý den servírují pod nos jejich naprosto dokonalé životy, je super, že lze najít i jejich opak. V této knížce autorka nelíčí, jak je ten sníh romantický, ale na rovinu napíše, že ji stíhá deprese z nedostatku denního světla a jaké plány sníh překazil. Nepíše, jak ji strašně baví chodit pro dřevo a vodu, vařit na ohni… Prostě bez servítek píše i o svých problémech. Z čeho má strach? Co ji kde bolí?

Zároveň kniha zprostředkovává i názory jejích dětí, což podle mě bylo další velké plus. Nedíváme se tak na tento bláznivý nápad pouze očima dvou dospělých lidí, ale taky očima patnáctiletých dvojčat, Victorie a Sebastiana, jedenáctiletého Silase a částečně taky několikaměsíčního Sigurda. Jak tuto změnu vnímají oni? Odtrženi od běžného života, od kamarádů, technologických vymožeností, od všeho…

Další věcí, kterou bych ráda vyzdvihla, je grafické zpracování knížky. Ty začátky kapitol se vážně moc povedly…


Sečteno, podtrženo, knížku doporučuji všem, kteří jsou přesyceni dokonalým „instalife“ a rádi občas zkouší i jiné žánry. Jak se to bude líbit lidem, kteří se s touto tématikou stýkají běžně, nedokážu posoudit. Sama jsem tento typ knihy četla poprvé. A co se týče mých zkušeností, strávila jsem v životě jen 2 noci ve stanu a úplně si nejsem jistá, jestli to chci ještě někdy opakovat…
Celkově knížku hodnotím asi 7/10.

2 komentáře:

  1. Velice zajímavé a pravděpodobně i inspirativní :o
    Grafická stránka hraje v knížce překvapivě velmi důležitou roli (aspoň pro mě), takže je toto dílko dost zaujalo :o

    OdpovědětVymazat
  2. Náplň knihy zní opravdu zajímavě, někdy si říkám, že bych chtěla někam odejít a vypnout.. Ale věřím, že to není takové jaké si to člověk představuje. No a když vezmeme, že člověk vždy chce, to co aktuálně nemá.. Určitě se alespoň zběžně do knihy ráda podívám :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)