středa 8. března 2017

Recenze: Moře nálezů a ztrát - Náhodní lháři



Autor: Lena Valenová

Žánr: young adult román

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: Beletris

Počet stran: 208





Obsah:
Elena, studentka pražského mezinárodního gymnázia, se na dovolené v Itálii seznámí s okouzlujícím mladíkem. Bohužel jí ještě před koncem dovolené ukáže i svou druhou tvář a Elena tak z dovolené odjíždí zklamaná a zrazená. Uklidňuje se tím, že onoho mladíka už s největší pravděpodobností nikdy neuvidí. Pár týdnů nato ji ale potká velmi hořké překvapení, mezi studenty výměnného pobytu, kteří u nich budou 3 měsíce bydlet poznává kluka z Itálie. Ten se ale představí jako úplně někdo jiný. Do Prahy přijel s pečlivě nachystaným plánem, s jednou věcí ale nepočítal – s Elenou. Tehdy v Itálii mu celkem zavařila, tady ji to nedovolí.
On řeší svou minulost, ona hledá sama sebe. Ti dva se opravdu nemají v lásce. Jejich vztah je velmi nevyzpytatelný. A to ani jeden netuší, co všechno se před nimi zatím skrývá.

Styl psaní:
I když byl příběh chvilkama trochu zmatený, styl psaní mi opravdu sedl. Hodně mě bavilo autorčino popisování některých situací, kdy nejdříve napsala jak to dopadlo, a potom teprve vysvětlovala jak k tomu došlo. Zatím jsem moc knížek tímto stylem nečetla, takže mě to opravdu nadchlo.

Grafika:
Snad nikoho neurazím, když napíšu, že obálka se mi opravdu nelíbí. Možná bych si ji uměla představit u jiného žánru, ale k young adult mi to přijde takové… zvláštní.

Jak jsem ke knize přišla:
Za knížku vděčím samotné autorce, která mi ji zaslala na recenzi, takže jí tímto moc děkuji.

Názor:
Naprosto úžasný skoro detektivní román, jak slibuje anotace. S Elenou jsem se ztotožnila v tolika věcech, až mi to přišlo trochu děsivé. I díky tomu mi strašně přirostla k srdci, protože mi připadala jako taková ta opravdu nejlepší kamarádka. Velmi se mi líbilo i prostředí, do kterého byl příběh zasazen, začátek v nádherné prosluněné Itálii a zbytek ve stejně nádherné Praze okořeněné o občasné zmínky New Yorku a Paříže.
Děj byl úžasný, nedokázala jsem se od knihy odtrhnout. Vždycky, když už se zdálo, že dojde k odhalení všech těch tajností se stalo něco, co tuto chvíli přerušilo. No a konec byl jedním velkým úžasným „Aha!“ A to je přesně to, co mám ráda, takový ten konečný aha-efekt, kdy v celém příběhu najednou vidíte něco více.
Takže pokud hledáte nějakou dobrou oddechovku, tohle je jasná volba!

Hodnocení: 8,5/10

2 komentáře:

  1. Tak o tomto kousku jsem zatím vůbec neslyšela. A jak sama píšeš, vůbec bych podle obálky neřekla, že to je YA. Tipovala bych něco duchovního nebo motivačního! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si při prvním pohledu myslela něco takového, akorát jsem při psaní recenze nemohla najít správná slova :D

      Vymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)