pondělí 13. března 2017

Recenze: Cinder





Žánr: sci-fi

Rok vydání: 2012

Nakladatelství: Egmont

Počet stran: 400




Obsah:
Šestnáctiletá Cinder je kyborg. Proto ji každý považuje za odpad a její nevlastní matka za zbytečné břemeno. Ale díky tomu, že je kyborg má úžasnou schopnost opravovat věci a rychle se tak stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě díky této pověsti se na ni jednou obrátí i princ Kai, který potřebuje opravit androida. Z legrace prohodí, že jde o otázku národní bezpečnosti, ale Cinder tuší, že je to tak trochu pravda.
Vše se zkomplikuje, když se Cindeřina mladší nevlastní sestra a jediná lidská kamarádka Pivoňka nakazí Letumózou, nemocí, která už roky sužuje celou zemi. Její macecha věří, že ji nakazila Cinder, proto nabídne její tělo k výzkumu léku. Tohle se bere jako „pocta“, bohužel se z výzkumu ještě nikdo nevrátil.
Cinder je ale jiná. Chirurgové, kteří z ní udělali kyborga něco moc důležitého tajili. Něco, kvůli čemu jsou lidi ochotni zabíjet.

Styl psaní:
Styl psaní mi sedl…

Grafika:
Obálka se mi strašně líbí a stejně tak i začátek kapitol. 1. řádek kapitoly psaný tímto stylem mi přišel opravdu nápaditý.

Jak jsem se ke knize dostala?
Náhodou jsem na ni narazila v knihovně, tak jsem si řekla, že ji dám šanci.

Názor:
Tohle byl můj úplně první retelling, který jsem četla a moc se mi líbil. Notoricky známá pohádka o Popelce, která musí dělat své maceše a nevlastním sestrám služku zasazená do světa po čtvrté světové válce, kdy se po zemi mimo jiné prohánějí například androidi nebo kyborgové, jako Cinder.
Na první pohled spojení, které nemůže fungovat, ale stačila jedna stránka a já jsem pochopila, že to prostě fungovat musí! Cinder není jako většina hrdinek v tomto typu knížek, nestěžuje si na svůj osud. Občas si trochu zanadává, ale jinak dává jasně najevo, kde má názory společnosti.
Kai je velmi sympatický. Je to takový ten kluk, který když se usměje tak se každá holka zamiluje.
Kromě nich je tady taky spousta vedlejších postav, které jsou taky velmi dobře popsány.

Hodnocení: 9/10

4 komentáře:

  1. Vítej do klubu měsíčních kronik. Já také nevěřila, že to může fungovat a už mám slupnutou celou sérii. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Měsíční kroniky mě šíleně lákají (TY OBÁLKY! ACH!!!), ale furt se jim nějak nedostává místa na aktuálním čtecím listu... Ale jednou to přijde, musí! :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)