sobota 7. ledna 2017

Recenze: Dračí nevěsta





Autor: Katherine Luka

Žánr: sci-fi, fantasy

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: Kknihy.cz

Počet stran: 170




Obsah: 
Sanje je sirotek. Má svůj statek a několik krav na kraji vesnice. Tenhle život už ji ale nebaví, nechce se navždy zahrabat na statku, proto se rozhodne počkat do žní a pak statek i kravičky prodat. Často mluví rychleji než myslí, což jí nejednou způsobí problémy, ale čtenáři taky vtipné chvilky.
Pak je tu Kherachrenn, drak. Rád se jen tak toulá lesem a jednou za čas si pro zpestření uloví nějakou tu krávu. Náramně se baví Sanjinou drzostí. A má taky nejedno tajemství…
Mizení dobytka se nezamlouvá rychtáři, má proto dvě možnosti – drakobijec, nebo oběť. Na první pohled těžké rozhodnutí vyřeší bleskovou rychlostí, vždyť ona ta nepohodlná holka stejně nikomu chybět nebude…
A samozřejmě nesmí chybět ani chrabrý rytíř. Toho tady zastupuje Bílý rytíř Dermi, který neváhá ani vteřinu, aby zachránil obyvatele vesnice.
Celý příběh je propletený taky dávkou romantiky.


Styl psaní:
Kniha je psaná er-formou a styl mi docela sedl. Občasná vulgární slova mě mile překvapila, myslím si, že jimi autorka snadno a rychle popsala Sanjiny pocity ve chvílích, kdy si uvědomila co zase vypustila. Děj je taky prokládaný texty v kurzívě, ty se týkají královského dvora a jejich smysl čtenář pochopí až během čtení. To pro mě bylo další milé překvapení, protože mám obecně ráda, když je v knížce více než jedna dějová linka.

Grafika:
Začnu u obálky. Ta je naprosto nádherná. V nějakém rozhovoru jsem se dočetla, že je přímo z autorčina štětce, takže klobouk dolů!
Co se týče vnitřku, moc se mi líbil začátek kapitol:
Jediné, co bych v této části vytkla je velké množství odstavců, které jsou odděleny volným řádkem. To na mě působilo trochu zvláštně, ale samozřejmě, je to jen detail.
Taky mě trochu mrzelo, že v knížce nebyla žádná mapa (je to moje úplně 1. e-kniha, tak se omlouvám, jestli to v nich třeba být nesmí nebo tak :D). Jelikož míst je tam popsaných celkem dost a taková mapa by čtenáři určitě pomohla udělat si jasnou představu.

Ukázka:

Jak jsem ke knize přišla:
Knížka mi byla poskytnuta ve formě e-knihy jako recenzní výtisk, takže bych tímto chtěla moc poděkovat autorce Katherine Luka, která mi ji nabídla, i když do té doby žádnou mou recenzi nečetla. Doufám, že recenze nezklame!
Vy si můžete knížku koupit na stránkách Kknihy.cz (tady).

Názor:
Přiznám se, že ze začátku mě knížka moc nebavila, ale je to tím, že jsem čekala spíš akci a dobrodružství, než romantiku. Po chvíli jsem si na to zvykla a od půlky jsem ji už prakticky zhltla. Sanje jsem si zamilovala, věřím, že se najdou lidé, kterým bude její protřelá pusa vadit, ale já mám takové hrdinky ráda.
Kherachrenn byl naprosto dokonalý a myslím, že se nenajde člověk, který by ho neměl rád.
Jak jsem psala už výše, Sanjina povaha ji sice občas zavádí do úzkých, ale čtenáři tak způsobuje humorné chvilky.
Taky mě moc potěšil konec, kde je jednoduše vylíčen osud postav. Takže, pokud stejně jako já nemáte rádi otevřené konce, tady se toho rozhodně bát nemusíte.
Příběh pro mě byl příjemným začátkem roku 2017 a vám ho rozhodně doporučuji. Podpořte tuto českou autorku!


Hodnocení: 7/10

2 komentáře:

  1. Jé, děkuji za krásnou recenzi, kniha vypadá graficky moc hezky a anotace mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)