pondělí 13. listopadu 2017

Recenze: Krysař



Autor: Viktor Dyk

Žánr: fantasy

Rok vydání: 1915 (první), 2016 (zatím poslední)

Nakladatelství: František Borový (1915), Fortuna Libri (2016)

Počet stran: 88 – 176 (záleží na vydání)




Obsah:
Hansovní městečko Hammeln se potýká s velkým množstvím krys. Jsou všude, objevují se na svatbách, pohřbech, důležitých jednáních. Na pomoc je proto přizván krysař, který by měl město krys zbavit. Jenže nic není zadarmo…
V tomto příběhu jsou hlavním tématem svár reality s ideálem, láska, zrada, lidská hamižnost i naděje.
Zaujalo vás to? Kliknutím sem zjistíte, kde knihu koupíte nejlevněji.

Styl psaní:
Až mě překvapilo, jak čtivě je knížka napsaná. I přes to, že se mi staré knížky čtou kvůli jazyku většinou dost špatně, tady jsem to skoro nevnímala a naopak si takovou tu zdobnost užívala. Možnosti jsou dvě – buď Dyk tento příběh napsal opravdu skvěle, nebo začínám dospívat…

Grafika:
Já jsem měla mít verzi z nakladatelství Fortuna Libri, takže tu budu hodnotit, i když jsem ji nakonec četla jen jako eknihu.
Obálka je teda podle mě moc pěkná a doufám, že se mi do knihovničky brzo nějaká knížka z této edice dostane.

Jak jsem se ke knize dostala?
Knížku jsme měli v povinné četbě.

Názor:
Ze začátku mi příběh přišel celkem zvláštní, ale po pár stránkách jsem nad tím přestala přemýšlet a prostě se do něj vžila. Děj plynul moc příjemným tempem, postavy nebyly nejhorší. Seppa Jörgena jsem si zamilovala, Agnes byla taky skvělá, ke zbytku nemám vztah ani názor.
Krysař podle mě patří k těm příběhům, jehož krásu si naplno uvědomíte až na konci. A stejně to bylo u mě. Ze začátku to byla prostě knížka, kterou číst musím, teď to je knížka, která v sobě má něco hlubšího, krásného. Pravý význam některých věcí jsem pochopila až několik hodin po dočtení a to je taky důvod, proč si nejspíš knížku přečtu ještě jednou, tentokrát ale z jiného úhlu pohledu.
Pokud ji máte v povinné četbě tak za mě rozhodně ano, je krátká, krásná a něco ve vás zanechá. A pokud ji v povinné četbě nemáte, tak vám ji teď doporučuju.

Hodnocení: 9/10


2 komentáře:

  1. Příběh Krysaře mám ráda, ale jeho zpracování není podle mě nejlepší. Uvítala bych nějaké jeho převyprávění :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)