pátek 7. července 2017

Recenze: Cress


Žánr: sci-fi, YA

Rok vydání: 2014

Nakladatelství: Egmont

Počet stran: 616




Obsah:
Cress od dětství žije sama, uvězněná v umělém satelitu. Je velmi schopná hackerka a toho si je, bohužel, vědoma i královna Levana, která ji donutí pro sebe pracovat. Cress právě dostala rozkaz vystopovat Linh Cinder a kapitána Carswella Thorneho.
V jiné dějové lince sledujeme Cinder a Thorneho, kteří se společně se Scarlet a Vlkem pokouší sestavit plán a zabránit tak svatbě a invazi na Zemi.
Cress jim může díky svým hackerským schopnostem dost pomoct. Tento plán ale selže a celá skupina se dost nešťastně rozdělí. Cress se tak dostává do dilematu – konečně má svobodu, po které tolik let toužila, ale na druhou stranu za to musela zaplatit vyšší cenu, než si vůbec uměla představit.


Styl psaní:
Marissa Meyerová už byla sázka na jistotu, píše opravdu čtivě a zajímavě. Hodně mě baví třeba její používání přechodníků. Na druhou stranu mi ale v této knize občas nesedlo použití spojky „a“ místo čárky a obráceně. Nevím, jestli to tak bylo i v minulých dílech, tam jsem to nějak nezaregistrovala, ale v Cress jsem se nad tím místy opravdu pozastavovala.

Grafika:
Obálka Cress se mi opravdu strašně líbí a přijde mi z celé série asi nejpovedenější. A opět nesmím zapomenout ani na první řádek kapitoly psaný takto.

Jak jsem se ke knize dostala?
Knížku jsem objevila úplnou náhodou při bloudění knihovnou, a když jsem ji uviděla, samou radostí jsem se při běhu k ní skoro přizabila… Jojo, prostě moje šikovnost nezná hranic! :D

Názor:
Tohle byla naprostá pecka v celé sérii. Meyerová opravdu geniálně pracuje s různými dějovými linkami. V některých místech se spojí, pak se opět rozdělí, někdy příběh pokračuje s volně se měnícími linkami, jindy je potřeba odvyprávět něco z více pohledů… Všechno přichází vždycky přesně ve chvíli, kdy se to tam hodí.
I přes to, že má knížka 600 stránek, takže tady je určité riziko, že některé pasáže budou působit jako uměle natahované, nebylo místo, kde bych se nudila. Chvilkama jsem se rozplývala nad jejich romantickými momenty, místy jsem skoro plakala, někdy dojetím, jindy štěstím, ale ze všeho nejčastěji jsem napětím skoro nedýchala.
Všechny postavy byly opět skvěle popsané, takže jsem s nimi ten příběh doslova žila.
V tomto dílu jsem si navíc uvědomila, že Marissa Meyerová je pro mě v převyprávěních tím, čím je pro mě Rowlingová ve fantasy.

Hodnocení: 10/10
Knížku seženete tady!


4 komentáře:

  1. Pěkná recenze! :) určitě si od tebe ještě nějakou přečtu a ráda tě přivítám na svém blogu www.ell-smile.blogspot.com :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cress bola super, no mne sa Winter zdala ešte lepšia (aj keď sú všetky takmer neporovnateľné), tak som zvedavá, ako ohodnotíš to.
    Cress bola zo všetkých kníh asi "najzlatšia", ak to vôbec dáva zmysel :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)