pátek 26. května 2017

Recenze: První konec





Žánr: YA

Rok vydání: 2015

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 356




Obsah:
„Kolikrát můžete ztratit člověka, kterého milujete?“
Katherine a Matthew se už několik století rodí stále znova a znova. Vždycky, když k sobě najdou cestu a zamilují se do sebe, je ale osud tvrdě potrestá a tragicky rozdělí. „Kolikrát už tančili tenhle tanec, tenhle strašlivý, nádherný, odvěký tanec?“ Proč se to všechno děje? Proč musí vždycky přijít ten bolestivý konec? Ale… Třeba to tentokrát bude jiné.

Styl psaní:
Lauren Jamesová píše opravdu velmi čtivě. I místa, kde by člověk 
čekal nudné okecávání, dokázala napsat tak, že čtenáře ke knize prostě přilepila a nepustila.
Trochu mi v knížce ale vadily hrubky a překlepy, kterých tam bylo podle mě docela dost.


Grafika:
Obálka je nádherná! Opravdu se mi strašně líbí a je radost se na ni dívat. Knížka je skvěle graficky zpracovaná i vevnitř a, možná si teď budete ťukat na čelo, místy mi připomínala Illuminae. No, posuďte sami.


Jak jsem se ke knize dostala?
Po knížce jsem pokukovala už před jejím vydáním, ale nějak jsem se k ní nedostala a časem jsem si, bůhví proč, vsugerovala, že to bude něco na způsob knížek Jenny Hanové, která mi opravdu nesedla. (Neukamenujte mě, prosím) Takže jsem se o ni úplně přestala zajímat, ale znáte to, když jdete do knihovny tak si prostě musíte přinést aspoň jednu knížku, kterou si vlastně přečíst nechcete… A mě se to tentokrát opravdu vyplatilo!

Názor:
Katherine a Matthew mi byli ve všech obdobích velmi sympatičtí. Byli milí, hodní, příjemní, plní takové té lehce naivní „sluníčkové“ lásky. Každá kapitola je rozdělena na několik částí podle jednotlivých století. Celkem jsou tyto části v knize 4:
·         Carlisle, Anglie 1745 – Katherine se po smrti babičky dostala do šlechtické rodiny tety Elizabeth, Matthew je její sluha a jejich láska je v této době nepřípustná.
·         Loď 1854 – Katherine vydávající se za muže se stane asistentkou válečného zpravodaje pro The Times Matthewa Gallowaye.
·         Vzkazy, Anglie 2019 – podle mě nejvtipnější část, kdy jsou Matthew a Katherine manželé a zároveň vědci v CVL. Do jejich příběhu tady nahlížíme skrz poznámkový blok na ledničce, emaily a SMS.
·         Nottinghamská univerzita 2039 – Katherine se v laborkách nepodařilo najít si dvojičku, takže na všem pracuje sama. Pak se ale objeví nový student, který je jí přidělen. A, světe div se, je to Matthew.
Když jsem zjistila, jakým stylem je kniha napsaná, bála jsem se, aby to nepůsobilo příliš zmateně. Tyhle obavy byly zbytečné. Jediné příběhy, které se mi občas malilinko popletly, byla loď v roce 1854 a Carlisle v roce 1745, ale pořád to bylo v mezích toho, s čím člověk prostě musí u takového typu knihy počítat.
Milým překvapením pro mě byla skvělá, skoro až detektivní zápletka, u které jsem opravdu tajila dech.
Takže když to shrnu, První konec je úžasná knížka, u které se zasmějete, zalapáte po dechu, možná si i trochu pobrečíte dojetím a na závěr budete mít chuť křičet, dokud vám někdo nedonese další díl.


Hodnocení: 10/10
> Úžasná knížka, doporučena koupě.
>> Doporučení povoleno.
>>> Učinit tak můžete třeba tady.



4 komentáře:

  1. Na První konec jsem narazila zrovna nedávno a strašně mě knížka zaujala. Přidala jsem si ji na svůj list, abych na ni nezapomněla. Rozhodně bych se do ní chtěla pustit :)

    OdpovědětVymazat
  2. První konec jsem četla asi před půl rokem a bylo to skvělé čtení :) Jsem ráda že se i tobě líbila :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)