pondělí 16. října 2017

Recenze: Dívka z inkoustu a hvězd


Žánr: fantasy, román

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 232





Obsah:
Isabelle je třináctiletou dcerou kartografa. Žijí spolu na ostrově Joya, ve vesnici Gromera. Celý tento ostrov byl kdysi plný barev, zvířat a pro Isina tátu představoval skvělé příležitosti k mapování světa. Od dob, co Joyi vládne guvernér Adori, je ale všechno jinak. Přístavy jsou uzavřené a Gromera je od zbytku ostrova oddělena temným lesem s křovisky a zvony, aby upozornily na případné uprchlíky. Tento les je známý též jako Zapomenuté území. Isa má o celém světě celkem dobré představy díky tátovým mapám, ať už jde o Amriku, Ægypt nebo o Afrik. Jediné území, které ani její otec nestihl dostatečně zmapovat je právě Zapomenuté území. Isa tak celý život sní o tom, že se to jednou třeba podaří jí.
Sen se jí splní, když zmizí její nejlepší kamarádka a ona se protlačí do pátrací skupiny.

Styl psaní:
Knížka je psaná jednoduchým a čtivým stylem. Nechybí zajímavé myšlenky, vtipné pasáže ani části s gradujícím napětím.

Grafika:
Jak můžete vidět, mám knížku v bílé verzi, i když oficiálně bude vycházet žlutá. Obě tyto obálky jsou nádherné, ale ta bílá je podle mě přece jenom o dost hezčí. Taky nesmím zapomenout na vnitřek knížky, protože je to za mě asi nejkrásněji zevnitř zpracovaná knížka, co jsem kdy četla. No, posuďte sami. Fotky najdete úplně na konci, protože blogger se prostě rozhodl, že sem je dát nemůžu...

Jak jsem se ke knize dostala?
Knížku jsem si dovezla ve VIP balíčku z Humbooku. To je taky důvod, proč mám bílou a ne žlutou obálku – jde o reading copy (tedy neprodejnou verzi) a taky důvod, proč tuto recenzi můžete číst už teď, i když knížka oficiálně vychází až 16.11.

Názor:
Před Humbookem jsem o této knížce vůbec neslyšela, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Příběh je naplněn k prasknutí nečekanými zvraty a napínavými okamžiky. Na rozdíl od jiných tématicky podobných knížek, tady je romantika zatlačena úúúplně dozadu a celkově by se dala shrnout na jednu stránku, což je určitě plus, protože nespadá do kategorie slaďoučkých románků. Na druhou stranu, důvod tohoto potlačení už mi tak skvělý nepřišel. Hlavním postavám je totiž jen 13-15 let. Možná i proto jsem celou dobu Isabelle vnímala tak trochu jako svojí sestru a proto jsem to asi brala místy fakt vážně. Prostě se ve mně probudil nějaký sesterský instinkt…
A abych to teda shrnula. Pokud vám je tak 14 a méně, pak vám tuto knížku doporučuju a myslím, že byste z ní mohli být nadšení.
Pokud vám je více než 14 (mně je 17), pak vám ji taky doporučuju, protože si myslím, že je to skvělá oddechovka na pár odpolední, která vás spolehlivě vtáhne do děje a vy aspoň na chvíli zapomenete na školu a další povinnosti.
Tak co? Chystáte se na ni?


Hodnocení: 8,5/10




3 komentáře:

  1. Ta kniha vypadá nádherně!! Krásně provedená. A ve žluté obálce si ji neumím představit...:/ Tahle "VIP" bílá by možná bývala lepší...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt úžasná! A navíc to ani není tak, že by všechny stránky byly stejné. někde jsou lodě, jinde ryby... A jako nevím no, dívala jsem se, že i originál je žlutý a podle mě si na ni člověk musí zvyknout. Mi už se celkem líbí, ale když jsem ji viděla poprvé tak mi přišla fakt škaredá :D

      Vymazat
  2. Knihu mám v plánu, ale není to moje priorita. Takže počkám a uvidím, kdy se objeví v knihovně :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)