neděle 12. února 2017

Recenze: Univerzita výjimečných - Zkouška




Autor: Joelle Charbonneau

Žánr: dystopie, fantasy

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 299




Obsah:
Cia právě dokončila střední školu a teď napjatě čeká jestli bude vybrána mezi několik nejlepších studentů na Testování, pouze oni budou mít totiž šanci studovat na univerzitě v Tosu a následně pomáhat revitalizovat válkou poničenou krajinu.
Cia tuto možnost dostane. Krátce před odjezdem se jí ale otec, absolvent univerzity, svěří s útržky vzpomínek, které mu na Testování zůstaly. Radost a hrdost vystřídá smutek, strach, nervozita… Cia začíná tušit, že v Testování nepůjde jen o znalosti, bude potřeba taky umět správně odhadnout lidi a bůhví co dalšího.
Těsně před odjezdem jí dá tatínek radu „Nevěř vůbec nikomu!“ a s tou Cia odjede do Tosu. A taky s vědomím, že už se domů nejspíš nikdy nevrátí.

Styl psaní:
Styl psaní byl dobrý, ale myslím si, že byla místa, která by si zasloužila ještě malinko vystupňovat napětí… Ale jinak opravdu úžasně čtivé.

Grafika:
Obálka je nádherná! Vyvolává přesně ten samý dojem jako příběh samotný.

Jak jsem ke knize přišla?
Dostala jsem ji od Ježíška.

Názor:
Na spoustě místech jsem četla na tuto knížku kritiku, protože vykrádá své slavnější předchůdce. Co na to říct? Je to pravda, o tom žádná, jsou místa, kde máte pocit, že opravdu čtete Hunger games nebo Divergenci. Ale vykrádá je sakra dobře! Vezměte si to nejlepší z Hunger games, smíchejte to s tím nejlepším z Divergence, přidejte špetku Labyrintu a nový systém výběru a máte Univerzitu. Opravdu mě bavila od začátku do konce, nenarazila jsem snad na žádná hluchá místa a většinou byl příběh hodně napínavý. A samozřejmě se to neobešlo i bez romantické části…

Hodnocení: 10/10

4 komentáře:

  1. Mě se Univerzita docela líbila, když pominu, že nápad autorka jen převzala a dala ho do pozměněného prostředí. Bylo to čtivé, jednoduché a dynamické :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) a je pravda, že to svým způsobem je kopie, ale hodně dobře udělaná! :)

      Vymazat
  2. Knihu som si všimla už dávnejšie a aj som na ňu bola zvedavá, len som sa k tomu akosi ešte stále nedostala. No to vykrádanie nápadov zo všetkých známych sérií sa mi veľmi nepáči :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus tomu dát aspoň šanci :) Myslím si, že je opravdu skvělá! :) I když je pravda, že první stránka je snad kromě jmen úplně jako Divergence... :/ :)

      Vymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)