neděle 19. února 2017

Recenze: Illuminae



Autor: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff

Žánr: sci-fi, fantasy

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 599




Obsah:
Píše se rok 2575, na planetu Kerenza IV. brutálně zaútočí vesmírné lodě nadnárodní korporace BeiTech. Tisíce lidí je na místě mrtvých. Kdo může, utíká, několik stovek šťastlivců se dostane na jednu ze tří evakuačních lodí, na Alexandra, Hypatii, nebo Koperník. Tyto tři lodě mají za cíl dostat se do bezpečí na stanici Heimdall, která je na duhé straně vesmíru. Jenže BeiTech se nehodlá vzdát bez boje a vysílá proto svou loď Lincoln, která má jediný cíl. Zničit plavidla SPS, nezanechat po nich jediný atom.

Všichni evakuovaní na všech třech lodích jsou nuceni podrobit se testům, podle nichž budou pomáhat na určitém oddělení. Kady Grantová je počítačově velmi nadaná sedmnáctiletá holka s růžovými vlasy. O své znalosti se ale rozhodně nehodlá podělit s lidmi, kteří nejsou schopni prozradit účel. Proto začne systematicky hackovat lodní systém a rozhodne se zjistit pravdu na vlastní pěst.
Pak je tady Ezra Mason, bývalý Kadyin kluk. Rozešli se v den útoku na Kerenzu. Je sice na jiné lodi a jako správný ex by jí asi neměl pomáhat, postupně se ale ukáže, že právě jejich spolupráce bude v téhle chvíli klíčová.
Aby toho nebylo málo, spousta lidí na Koperníku začíná vykazovat podivné chování, úzkost, šílenství… Bez debat se jedná o symptomy epidemicky se šířícího viru Fobos.
A co když k tomu všemu začne umělé inteligeci SPIRO malinko… hrabat?

Styl psaní:
Úžasně čtivá knížka se spoustou hovorových a sprostých výrazů, které všemu dodávaly tu správnou atmosféru…

Grafika:
Tak to byla opravdu pecka! Nikdy dříve jsem podobnou knížku neviděla, ale opravdu doufám, že to není naposledy, co jsem mohla číst tímto stylem. Grafika je v téhle knížce tak úžasná, že i když byla místa, kde jsem příběhu úplně neporozuměla nebo mě malilinko nudil, byla to právě geniální grafika, která mě donutila otočit na další stránku, abych ji mohla ještě chvilku obdivovat.

Jak jsem ke knize přišla?
Knížku mi naprosto nečekaně přinesl Knižíšek. Naprosto nečekaně proto, že jsem v balíčku objevila knížky 2, s tím, že paní mi jednu koupila a Illuminae mi poslala prostě proto, že ji jako bloggerka dostala na Humbook festu, ale sama ji číst nechtěla.
Takže některé z vás už možná napadlo, proč na úvodní fotce vypadá kniha trochu jinak než u většiny čtenářů a ano, je to tak, dostala jsem Reading copy, tedy neprodejnou verzi! Tím u mě knížka ještě o něco stoupá, protože vím, že je v Česku jen párkrát…

Názor:
Wow! Tak to byla pecka! I když nejsem fanda sci-fi, spíš naopak, tahle knížka byla prostě… Aaaa… Byla místa, kterým jsem úplně nerozuměla, která mi přišla divná, ale všechno to svádím na to, že jsem žánrem sci-fi opravdu téměř „nepolíbená“. Krom hlavní dějové linky musím vyzdvihnout taky tu romantickou část, která mi přišla naprosto dokonalá. Řeknu to asi takhle, v jisté části jsem se cítila podobně, jako při čtení Než jsem tě poznala a nejednou jsem měla opravdu na krajíčku.
Kady a Ezra jsou prostě tak reálně-idylická dvojka… A pak je tu SPIRO, úžasný, zlý a roztomilý SPIRO…

Hodnocení: 10/10 – No nejsem milosrdná?

4 komentáře:

  1. Na Illuminae se naprosto těším, už jí mám doma :) Doufám že z ní budu nadšená jako ty! :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) věřím, že budeš :) původně jsem se jí chtěla vyhnout obloukem, ale nakonec mi to nedalo a potřebovala jsem zjistit co je na ní tak úžasného, no a tady je výsledek... :D Dej potom vědět jak se líbila :)

      Vymazat
  2. Illuminae jsem ještě nečetla, ale jsem na ně strašně zvědavá :D A ještě víc jsem zvědavá na to, jak je kniha zpracovaná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zpracování je opravdu geniální! Každá stránka je trochu jiná... :D

      Vymazat

Každý komentář mi dělá obrovskou radost a moc za všechny děkuji! :)